Onafhankelijke cliëntondersteuning

Hebt u een vraag over het regelen van zorg of ondersteuning? Weet u niet waar u deze vraag kan stellen? Lukt het niet, of loopt u vast? Dan is het fijn als iemand met u meekijkt en meedenkt. Zo iemand is een onafhankelijke cliëntondersteuner. Onafhankelijke cliëntondersteuning is gratis. U beslist zelf of u hier gebruik van wilt maken.

Wat kan een onafhankelijk cliëntondersteuner doen?

  • uw vraag met u bespreken, samen alles op een rijtje zetten
  • meegaan naar gesprekken met bijvoorbeeld gemeente, zorgaanbieder of zorgkantoor
  • helpen bij het stellen van vragen
  • informatie geven over de weg naar hulp, zorg en hulpmiddelen
  • helpen bij het maken van uw eigen keuzes
  • meedenken en zoeken naar mogelijkheden
  • helpen bij het doen van een aanvraag
  • helpt u ook als u het niet eens bent met een beslissing. Of ontevreden bent over de zorg die u krijgt

Zonder kosten en verwijzing

Onafhankelijke cliëntondersteuning is gratis. U krijgt geen rekening. Het heeft ook geen gevolgen voor het eigen risico van uw zorgverzekering.

U heeft geen doorverwijzing of indicatie nodig om gebruik te maken van onafhankelijke cliëntondersteuning.

Goed om te weten

  • De onafhankelijk cliëntondersteuner is er voor u. Hij of zij hoort niet bij de gemeente of een zorgaanbieder.
  • Onafhankelijke cliëntondersteuning is vrijwillig. U kunt hier zelf voor kiezen.
  • Onafhankelijke cliëntondersteuners geven zelf geen zorg of hulpverlening.
  • U krijgt hulp met vragen binnen alle wetten: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg (Wlz), Participatiewet, Jeugdwet, Zorgverzekeringswet.
  • Uw gemeente of zorgkantoor weet dat u onafhankelijke cliëntondersteuning kunt krijgen. Stel uw contactpersoon daar gerust vragen over.

In ‘s-Hertogenbosch bieden verschillende organisaties onafhankelijke cliëntondersteuning aan. Dit doen ze met vrijwilligers of beroepskrachten.

Wilt u onafhankelijke cliëntondersteuning? De medewerkers van Koo helpen u verder. Bel naar Koo. U kunt ook zelf rechtstreeks contact opnemen met een aanbieder.

KBO-Vinkel - Onafhankelijke cliëntondersteuning (50+)

Ouderenadviseur/cliëntondersteuner. Helpt u bij zaken op het gebied van vervoer, zorg (Wmo), wonen en participatie. Ook kunt u hulp vragen aan belastinginvullers.

Contactpersoon: W. Nouwens

E-mailadres
w.nouwens@gmail.com

Telefoonnummer
06 11 01 77 60

HEVO Rosmalen - Onafhankelijke cliëntondersteuning (50+)

HEVO-leden en alle senioren in Rosmalen kunnen een beroep doen op de ouderenadviseurs van HEVO. Ouderenadviseurs komen bij u aan huis en informeren u over welzijn, zorg, wonen en het aanvragen van hulpmiddelen. Zij wijzen u de weg en kunnen u ondersteunen bij uw contacten met instanties en met het invullen van formulieren, of met het op orde brengen van uw administratie. Ook kunnen ze u helpen met een Wmo-aanvraag bij de gemeente voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of een traplift. Eén van de ouderenadviseurs is ook onafhankelijk cliëntondersteuner voor de Wmo.

Telefoonnummer
06 53 27 90 98

KBO-Nuland - Onafhankelijke cliëntondersteuning (50+)

Ouderenadviseur/cliëntondersteuner. Helpt u bij zaken op het gebied van vervoer, zorg (Wmo), wonen en participatie. Ook kunt u hulp vragen aan belastinginvullers.

Contactpersoon: W. Nouwens

E-mailadres
w.nouwens@gmail.com

Telefoonnummer
06 11 01 77 60

MEE De Meent Groep - onafhankelijke cliëntondersteuning

MEE biedt onafhankelijke cliëntondersteuning aan alle inwoners van gemeente ’s-Hertogenbosch. Daarbij is MEE gespecialiseerd in de ondersteuning van mensen met een beperking. De professionals van MEE hebben jarenlange ervaring, kennen de mogelijkheden en wet- en regelgeving. Of het nu gaat om opvoeding, ontwikkeling, werk, wonen, geldzaken of regelgeving. Cliëntondersteuners van MEE geven u uitleg over ingewikkelde zaken, staan naast u en denken mee om samen een goede oplossing te vinden.

Bezoekadres
Rietbeemdenborch 6
5241 LG Rosmalen

Telefoonnummer
088 465 35 55

Seniorenvereniging 's-Hertogenbosch Stad - Onafhankelijke cliëntondersteuning

Als u zorg, dagbesteding of hulpmiddelen nodig heeft, kunt u daarvoor aankloppen bij de gemeente. Maar u hoeft dat traject niet alleen in te gaan, want via de KBO-afdeling bij u in de buurt kunt u een beroep doen op een van onze 150 vrijwillige cliëntondersteuners. Wij zorgen voor hun opleiding, bijscholing en certificering, zodat zij goed op de hoogte zijn van wetsaanpassingen en andere actuele ontwikkelingen. Zij kunnen het Wmo-proces met u bespreken, uitzoeken waar u recht op heeft, en u bijstaan in gesprekken met bijvoorbeeld de gemeente. Kortom: onze cliëntondersteuners helpen u graag met uw Wmo-aanvraag.

Contactpersoon: Pieternell van de Korput