Hulp voor overbelaste mantelzorger

jonge man met oudere man spelen spel vang de vis

Met hulp voor overbelaste mantelzorger weer ruimte in je hoofd en ruimte in je leven

Zorg jij als mantelzorger voor iemand in je omgeving? En kun je tijdelijk wat ondersteuning gebruiken? Neem die last niet alleen op je schouders; je hoeft het niet alleen te doen. De gemeente ’s-Hertogenbosch biedt met de ondersteuning van Mantelaar hulp aan overbelaste mantelzorgers.  


Opeens ben je mantelzorger
In ’s-Hertogenbosch zorgen naar schatting 40.000 inwoners langdurig voor een naaste of iemand in hun omgeving. Van de ene op de andere dag kun je mantelzorger zijn, zonder dat je daarom hebt gevraagd, zonder dat je daarvoor hebt gestudeerd. Niet precies wetende hoe je dit moet doen, hoe je dit moet combineren met je gezin, je werk, je sociale leven. Je bent opeens mantelzorger.

Druk op de mantelzorger neemt verder toe
Intussen kan door corona en druk op zorgpersoneel niet altijd de zorg worden geboden die noodzakelijk is. De druk op de mantelzorgers neemt hierdoor vaak toe. Als mantelzorger kan ook deze zorg soms even te veel worden. Roep op tijd hulp in, het is er!

Je hoeft het niet alleen te doen
De gemeente ’s-Hertogenbosch kan helpen. In samenwerking met Mantelaar wordt er gezorgd voor ondersteuning op maat voor jou als mantelzorger. Mantelaar koppelt kundige en gedreven zorgstudenten aan mensen die even extra aandacht of verzorging nodig hebben. Op basis van de zorgbehoefte wordt altijd één vaste zorgstudent gekoppeld. Dat kan een paar uur per week zijn, maar ook in een meer ‘traditionele vorm’ van respijtzorg (24uurs- of nachtzorg). Op deze manier kan er een goede band worden opgebouwd en vergroot dit de zekerheid op de zorg.
Mantelzorger Mieke deelt haar ervaring: “Mijn vader is blij en ik ben blij. Door de ondersteuning van Mantelaar heb ik sinds een half jaar eindelijk weer tijd voor mezelf. Ik kan de zorg loslaten en mijn vader krijgt niet alleen hulp, maar heeft ook veel lol! De band die is ontstaan tussen hem en mantelaar Iris is prachtig om te zien. Haar wekelijkse bezoek doet hem goed!”

Van potje schaak tot wandeling door het park
De zorgstudenten van Mantelaar spelen een potje schaak met je vader, halen je kind op van school, trekken de steunkousen aan bij je moeder, helpen je buurman bij het doen van zijn boodschappen of nemen jouw schoonvader in zijn rolstoel mee het park in om hem te laten genieten van de zon.

Omdat we blijven denken aan elkaar, want zorg doen we samen.
 

Meer weten? Of gelijk een aanvraag doen?
Kijk op www.mantelaar.nl. Neem contact op met Mantelzorg Farent, telefoonnummer 073 206 88 00, e-mail mantelzorg@farent.nl,  website: www.farent.nl/mantelzorg