Een scheiding blijft ingrijpend

Iedere ouder heeft weleens vragen over de opvoeding of het opgroeien van zijn/haar kind. Zo ook Sue. Vorig jaar liep haar relatie stuk. Een ingrijpende gebeurtenis waar zijzelf én haar zoontje erg veel moeite mee hadden. Gelukkig kon ze er met mensen over praten en kreeg ze de juiste hulp. Inmiddels gaat het al een stuk beter.

Schuldgevoel

Sue kijkt terug op die tijd: “Mijn zoon zit nu lekker in zijn velletje, maar dat was in het begin wel anders. Hij was verdrietig en bang. En daardoor drukker en dwarser. Zijn stabiele gezinssituatie was er niet meer, hij was echt het vertrouwen kwijt.” Op verzoek van Sue hielden de docenten op school haar zoon goed in de gaten. Hij bleek wat extra hulp te kunnen gebruiken. Die kreeg hij via school maatschappelijk werk. Langzamerhand ging het beter. Sue: “Je houdt als ouder wel een schuldgevoel. Je hebt iets heel anders voor ogen voor je kind. Je wilt het beste voor hem en het is pittig als dat niet lukt.”

Nieuwe energie

Sue heeft de hele periode kunnen doorwerken. “Werk is een goede afleiding. En ik ben nu zelfs aan een nieuwe studie begonnen. Het geeft energie om ook weer aan mezelf te werken. Ik heb het druk, maar krijg veel hulp van de oma’s. Ik realiseer me wel dat het allemaal nog een stuk lastiger is als je een klein sociaal netwerk hebt en minder zelfredzaam bent. Mijn tip aan anderen is dan ook: zorg dat je onafhankelijk bent en praat over je zorgen met anderen.”